CHANGE OF PLANS

Åhh idag har jag haft riktigt tråkigt. Jag som hade riktigt mycket ideer att utföra under helgen har inte gjort någonting, anledningen? Jag bor i Kina. Det är i princip omöjligt att åka på något turistigt under helgen eftersom i princip alla kineser också gör det. Nä bästa tiden att åka är under veckan när kineserna är i skolan eller jobbar, eller ja dom flesta i alla fall, det är fortfarande hur mycket folk som helst ute i allafall tycker jag. Blir att satsa på måndag, kanske tisdag i förhoppning om att kineser stannar hemma för att fira. Ska försöka hinna med zoo, förbjudna staden, himmelska fridens torg osv :D Idag får det bli bilder på buskar i stället.







Hmm.. undrar om någon faktiskt bodde där? Färglad topp från Veromoda.

Något roligt är i alla fall att jag faktiskt har fått jobb i sommar. Samma ställe som förra året så detta känns hur bra som helst. Dom ville ha hem mig till den 18:e Juni så tyvärr blir det nog ingen resa till Japan som jag hade tänkt, men det kan jag alltid ta senare. Nu hinner jag hem lagomt till midsommar i alla fall, det är ju en bonus. Annars är det ju Valborgs snart, känns faktiskt tråkigt att vara här då. Har faktiskt aldrigt 'firat' Valborgs förrän jag flyttade till Uppsala och upptäckte hur sjukt kul det var :D

The Chinese word of the day: Arbete 工作 gōngzuò



IT'S FRIDAY


Som planerat så åkte jag och Anna ut till Sanlitun för att äta Sallad på Element Fresh, det var så fräscht att få i sig lite grönt efter alla dessa veckor med ris. Sanlitun är väl ett av de lite finare ställerna i Peking, och priserna går efter det också. Men det var lätt värt det för en person som börjar längta efter västerländsk mat ^^ Annars gick vi och shoppade lite på Yashow market, var tvungen att köpa mig ett nytt minneskort då jag glömt mitt hemma i datorn, blev även lite kläder.





Min nya topp från Veromoda.





















Efter lite shopping gick vi och köpte glass. På denna glassbar fick man välja de glassorter man ville ha sedan bakade dom ihop alla smaker typ som en deg och man fick även välja om man ville ha något (godis, nötter, chokladsås) inbakat i glassen. Asgott. Vi träffade även ett par från Canada/Nya Zeeland och vi satt och pratade med dom i nästan en timme, dom var så trevliga.

The Chinese word of the day: Sallad 沙拉 shālā


THE AVENGERS




Om det är något jag ska göra så är det att gå på 3D bio igen. Har hört att det ska finnas en 3D bio som ser ut som 'Cosmonova' ni vet bion som finns på Naturhistoriska museet i Stockholm. Har verkligen sett fram emot The Avengers ett tag nu så förhoppningsvis kommer den till Kina innan jag ska hem ^^


Hittade en tjej som har sminkat sig för att matcha karaktärerna, riktigt coolt. Gillar nog 'Thor' sminkningen bäst, vad tycker ni?
Avengers Eyes Makeup!

Länk: Jangsara.blogspot.com


The Chinese word of the day: Hämd (Avenge) 复仇 fùchóu


SPRINGBREAK

Äntligen har det underbara vädret börjat komma tillbaka. Nästan hela veckan har vi plågats av regn och jag känner hur det börjar klia i fingertopparna efter att få göra något. Förutom att jag inte äger något paraply så blir gatorna som en enda stor basäng efter att det regnat. Så på eftermiddagarna har jag roat mig med att plugga och plöja igenom Avatar serien, sådär lagomt lugnt och avkopplande. Och även om det är fredag imorgon så har vi två dagar kvar i skolan, blir lördagslektioner så vi kan vara lediga måndag och tisdag nästa vecka istället. Så under lovet ska jag försöka hitta på något riktigt roligt, har lite planer med Sam så vi får se vad vi hittar på. Anna har dessutom lovat att dra med mig ut till Sanlitun imorgon för att äta SALLAD, det är inte något som vanligtvis finns på menyn här i Kina.





Redan jordgubbs säsong i Kina.

Har dessutom hört rykten om jobb i sommar, skulle vara underbart om det var sant, tjäna in storkovan och så :P Visst hade jag planer på en sommar på en strand, men ärligt talat jobbar jag hellre. Då kanske man kan åka på en kort solsemester till hösten, vem vet :)


The Chinese word of the day: Jordgubbar  草莓 cǎoméi


VEROMODA


Hade inga direkta planer idag men när jag letade igenom min väska efter lite cash så fiskar jag upp ett par 3D glasögon ur väskan. Alltså hur klantig får man vara? Jag gav alltså dom på biografen mina Rayban och behöll deras fula 3D brillor igår efter att filmen var slut. Felt like a lost cause att försöka hämta tillbaka dom, men ju mer jag tänkte på dom ju mer ville jag ha tillbaka dom. Så jag åkte tillbaka ut till Wangfujing igen. Till min förvåning var dom extremt hjälpsamma på bion och hittade mina glasögon innom 5 minuter, helt otroligt. Glad som jag var gick jag en sväng förbi en välkänd butik, Veromoda. Direkt jag kom in så hälsade en tjej och en kille på mig och när jag väl började plocka på mig kläder tog dom kläderna och bar runt dem och följde efter mig. När vi sedan gick till provrummet så hämtade dom ännu mer kläder för mig att prova och var allmänt hjälpsamma. Haha hade mina egna betjänter som tyckte allt var väldigt fint på mig, så borde det vara även på alla ställen i Sverige, man skulle sälja så mycket mer. Själv kom jag hem med två tröjor (dyraste köpet i Kina hittills) men dom får ni se imorgon eller så :)











Lite smycken jag köpt i veckan men inte visat.

Imorgon är det tillbaka till skolan som gäller, är inte superpepp på det precis men det är ju inte precis hela dagen. Nu när det bara är två månader kvar innan jag ska hem så börjar känna mig lite stressad över alla de ställen jag vill se innan jag åker hem. Och ja det är bäst att åka under veckan annars är det som alla säger om Kina sant, då finns det jävligt många kineser överallt. Nu ska jag se klart min piratkopia av Pirates of the Caribbean.

The Chinese word of the day: Smycken 饰物 shìwù


TITANIC

Hello everyone. Har haft en lång skön helg, fick ju ledigt redan i onsdags. Hade ju egentligen planer på att åka till muren idag med några kompisar, men det har varit så otroligt dåligt väder sista dagarna att jag bangade. Idag har det varit uppehåll i alla fall här men det har regnat otroligt mycket både igår och i förrgår. Det har även åskat två dagar i rad, vilket är ovanligt här i Peking, och det var inga fjuttiga smällar, dom var ordentliga. Då det var rätt trevligt väder idag roade jag mig ute i Wangfujing, Anna ringde och hörde om vi äntligen skulle gå på Titanic, och även om jag sett den minst 5 gånger sa jag självklart ja, den var ju i 3D. Så medan vi väntade på att filmen skulle börja gick vi och strosade på turistgatan där man kan köpa levande mat som skorpioner.
























Jack: Okej, öppna ögonen.

 100 års jubileum för denna händelse, ja inte filmen då men det var ju den 15 April 1912 som Titanic sjönk. Själva filmen var prisvärd och ja som sagt även om jag sett den minst 5 gånger och att alla kommer gå samma öde till mötes även denna gång så var den jättebra. Denna 3D var nog den bästa hittills, verkligen allt var i 3D och inte bara början, undervattensscenerna var verkligen otroliga. Ska verkligen gå på mer 3D bio här i Kina. Gillar ni Titanic så måste ni gå se denna ^^

The Chinese word of the day: Titanic 泰坦尼克号 tàitǎnníkè hào


SANLITUN


Varmt, varmt, varmt. När jag och Cloie åkte ut till Sanlitun var det nästan 30grader ute, det är varmare en svensk sommar här just nu. Sanlitun var det stället jag mötte upp Jenny för att gå och festa. Jag följde med för att jag behövde nya skor ( ja behövde verkligen sommarskor!). Finns även en marknad här, Yashow heter den, visste inte att den fanns förrän Cloie undrade om jag skulle med. Jag tyckte inte alls om denna marknd, personalen var inte alls trevlig. Bästa med marknaden var filmbutiken, dom hade både nya och gammla filmer. 














I Kina har man inte bara paraply för att undvika regn utan också sol.







Dagens onödiga köp.Gullig, men har ingen aning vad jag ska ha den till.









Har faktiskt 'godisförbud' nu, men när jag såg dom här kunde jag inte hålla mig, barndomsminnen ^^

I veckan har vi haft 'midterm' prov. Utav sammanlagt 4 prov vet jag att jag klarat 1, ganska säker på att 2 gick bra och det sista känner jag mig lite osäker över. Men om det inte gick bra har jag slutprovet kvar, och jag har kommit in i en riktig pluggspurt just nu så jag tror det kommer sluta med godkänt i betyg då jag åker här ifrån i alla fall. Kom just att tänka på att nu har jag varit här i 2 månader, och det menas att jag bara har två månader kvar här i Peking, Omg vad tiden går fort när man har roligt :)

The Chinese word of the day: Godis  táng


VÅR

Tidigare i veckan var jag ute på en riktig långpromenad med min kamera. Hela skolområdet är nu fyllt av blommande träd och grönska. Det märks verkligen att sommaren är på väg hit, och vädret är så otroligt härligt. Njut av dessa fina vårbilder medan ni väntar på sommaren hemma i Sverige, hörde att det snöade igår ^^
























The Chinese word of the day: Blommor 花 huā


A MOVIE NIGHT SHE SAID


Senaste dagarna har jag försökt umgås så mycket jag kan med Jenny nu då hon ska hem (ja nu är det bara ca 3 timmar kvar innan hon sätter sig på planet. ) Förutom filmkväll igår bestämde vi att vi skulle ha en till idag då jag även skulle få träffa hennes pojkvän. Sagt och gjort åker ut till Sanlitun, värsta partystället där alla utlänningar hänger, kände mig lite awkward i min mjukis/myskläder medan jag väntade på att Jenny skulle möta mig. Vi börjar gå till vad jag förmodade var hennes pojkväns lägenhet, men när vi börjar ta oss in på partygata nr 1 visar det sig att filmkväll plötsligt ändrats till att gå och se Titanic klockan mitt i natten och innan det möta hennes kille inne på en bar.  Är inte bara fel klädd, osminkad och lagomt risig inne på en nattklubb, hade även en blind date. Perfekt första utgång i Kina.








Kvällen blev i alla fall väldigt trevlig, det blev ingen film utan vi gick till ett klubb som spelade grymt bra musik (dit ska jag åka igen) kände mig lite obekväm i mjukisbyxor osv så det blev inget dansande, men hade sjukt kul i alla fall. Vi tog oss hem först vid 3 och fick guida våran taxichaufför som nyss tagit körkort, motorstopp minst 2 ggr pga av att han hade i fel växel, fick även påminna honom om att slå av blinkersen var tredje minut. Var jag verkligen så dålig på att köra innan jag tog körkort pappa?


Chinese word of the day: Nattklubb 夜总会 yèzǒnghuì


SVERIGESOMMAR


Hade tänkt mig en pluggardag, men då jag spenderat hela helgen åt det så blev det roadtrip istället. Cloie skulle ut och shoppa på IKEA så hon drog med sig mig ut. Innan vi drog var vi båda tvugna att gå upp på rummen och byta kläder. Idag har det varit så extremt varmt ute att ni inte fattar. Sverigesommar i April. Jag gick runt i en ärmlös klänning och svettades ändå. På väg till IKEA körde taxigubben med AC, två fönster öppna ^^ Hoppas nu bara värmeböljan håller i sig.







In your face everyone, fick min lax idag, det var så jäkla gott!











Haha kände mig lagomt uttittad under lunchen, satt en kines och målade av mig. Var tvungen att be om att få titta, likheten är sååå slående eller hur, haha :)







Dagen avslutades med lite glass :)


Hade egentligen tänkt gå ner och plugga på cafeet bredvid oss, men eftersom det var så bra väder hade alla samma tanke. Jag satt inne och övade lite hörförståelse innan jag gick ut för att få mig lite middag. Och omdet var varmt under dagen är det inget för emot hur varmt det var under eftermiddagen. Haha vet inte hur många gånger jag sa att det var så varmt att jag kunde dö, sluta klaga liksom ^^


The Chinese word of the day: Varmt 


LIKE A ZOMBIE


Ännu en dag med endast plugg, känner mig lite grann som en Zombie faktiskt, taggar ej skola och prov i veckan! På tal om Zombies. Jag kollade in på TV6 Play för lite VD avsnitt men så helt plötsligt hittade jag något som heter 'Den sista dokusåpan'. Den har tydligen gått i Sverige sen i början av Mars och är en serie med B kändisar som typ bloggare och fd dokusåpa medlemmar. Jag blev faktsikt fast efter bara ett avsnitt, det är en sjukt bra kombination av skräck och humor, speciellt då alla medverkare 'spelar' sig själva, typ överdriver sina egna personligheter. Har ni inte sett den måste ni verkligen göra det. Tisdagar kl 22.00.


http://i1214.photobucket.com/albums/cc488/filmblaskan/den_sista_dokusapan_2012_poster.jpg



Blogg Vanita & Robinsson Robban



Min favorit, dör han så slutar jag fasen se. Visst känner ni igen BB Simon ^^


Nä nu blir det att återgå till plugget och förmodligen försöka sova tidigt, vilket inte kommer vara svårt, läxor är dom bästa sömnpillerna som finns. Imorgon måste jag eventuellt gå och ta in på ett hotell för en eftermiddag. Varför, jo vi har inget vatten på rummen. Vissa har varit utan hela veckan, vårt vatten försvann igår, kom dock tillbaka idag fast det var brunt. Vill inte gå till skolan utan att duscha, plus att vattnet i vår dunk är slut så har inte ens kunnat ta bort mitt smink... livet är hårt här i Kina ^^

The Chinese word of the day: Vatten  shuǐ


TRÅKDAG


Idag kan jag med gott samvete säga att jag har haft en extremt tråkig dag. Det har blivit plugg från morgon till kväll förutom en paus på eftermiddagen då jag åkte ut till Silkstreet för lite middag.

Personligen tycker jag att min kinesiska blivit bättre men idag när jag var på restaurangen stötte jag på ett problem. Bad om att få min mat utan starka kryddor (vilket jag alltid ber om här) men idag gick det inte och när jag frågade varför sa hon att hon inte förstod mig. Okej men jag tog i alla fall bort den starka maträtten men då fick hon för sig att jag skulle ha två av den andra. Sa nej och höll upp 1 finger och sa 'yi ge' vilket betyder en på kinesiska, hon höll upp 2 fingrar och sa 'liang ge' vilket då betyder två och sa att hon inte förstod mig, gah, kineser. Till slut gick det igenom och jag fick då 1 maträtt och en arg blick varje gång hon gick förbi mig, surtant, haha ^^








På väg hem från middagen gick jag genom silkstreet marknaden, vilket man måste göra för att ta sig ner till tunnelbanan (smarta typer) hade definitivt inte tänkt handla något, men då lyckades jag ju bli stoppad av en kille som sålde filmer. I princip alla nya filmer som gått på bio under julen och ja även de som går på bio nu fanns att köpa. 10kr/filmen, lätt värt det, så jag köpte hem ett lager för lite tråkiga dagar ^^

Och ja Glad Påsk på er förresten, hoppas ni får en fin helg, mat och påskägg. Längtar så otroligt mycket efter svensk vår, när man tänker efter är den väldigt trevlig om man skippar slasket :) Var ut med klassen och åt igår men inget går upp mot riktig svensk mat med familjen under påsk.

The chinese word of the day: Film 电影 diànyǐng


OUT OF IMAGINATION

Åter tillbaka i skolan. Dagen gick dock snabbt så nu är det bara en dag kvar innan helg, skönt. Blev lunch med killarna i klassen och vi planerade att försöka få ihop våra klasskompisar för middag imorgon, hoppas vi hittar någon trevlig restaurang då, kanske silkstreet igen, who knows. Börjar förresten bli vår här, såg att bladen på träden börjat slå ut, har vi tur blir det klänningsväder snart :)












Jenny har haft lite problem med sitt visum, men nu verkar det ha löst sig så vi firade med lite shopping och middag. För min del blev det spicy tuna spaghetti, det var mycket gott men... SPICY! 







Var duktig och köpte faktiskt bara en grej idag. Skor ^^ Men dom får ni se först då det blir bra väder nog för att ha på sig dom, imorgon kanske?


Känns lite tråkigt att Jenny ska åka tillbaka till Sverige nästa vecka, har varit så trevligt att ha henne här. Men vi kommer förmodligen hinna träffas igen innan hon åker och förhoppningsvis även till sommaren i Sverige.

Men hursomhelst imorgon blir de skola, middag med klasskompisarna från sverige, kanske utgång? Haha kommer nog hinna däcka innnan dess. Konstigt vad 2 dagar i skolan kan ta musten ur en ^^


The Chinese word of the day: Skola 学校 xuéxiào


BACK TO HELL

Sista dagen på lovet- vänta har vi haft lov? Gud detta lov har gått så extremt snabbt, lite för snabbt för min smak. Jag har haft tre väldigt roliga dagar i alla fall. I måndags ringde Jenny och hade en supertrist dag så hon undrade om jag skulle ta en sväng förbi så vi kunde se film. Självklart drog jag dit, och vi laddade upp med mycket gott och såg på 'Friends with Benefits', jag tog mig inte hem förrän kl 2 på natten ^^ Idag drog jag ut till min nya favorit restaurang, Gui Zhuangyuan, har blivit totalförälskad i deras mat.  Ska se om jag kan få med mig lite klasskompisar på lite middag någon kväll, kanske i helgen. Visst är lovet slut med då det är lill lördag idag menas det att det bara är 2 dagar kvar innan helgen ^^









Silkstreet.



Jenny mötte upp mig på silkstreet, där vi förutom att köpa 'dyra' grejer åt en väldigt dyr middag.





Äntligen hittat lite klänningar till vettiga priser, en kortare och två jättelånga. Hoppas det blir klänningsväder snart. På Silkstreet är det närmast omöjligt att få bra priser, även om man kan kinesiska. Ville ha ett halsband för drygt 30/40kr men dom ville inte ge med sig och påstod att det var äkta tibetanskt silver, kristaller osv. Men jovisst ofta du skulle ha så dyra halsband liggande framme hursomhelst. Dock kom Jenny och räddade mig, hon hade lite frustration till övers så hon lyckades fixa halsbandet för 55kr ;)










Älskar färgerna. Kommer bli väldigt snyggt till sommaren :)







Mitt älskade halsband. Det som är speciellt med detta halsband är att det inte hänger som vanliga halsband utan det lindas kring halsen.. svårt att förklara, ska visa bild någon gång då jag har det på mig.


Var även duktig och tvättade ikväll, hade slut på strumpor, dock köpte jag faktiskt nya idag. (Strumpor och underkläder är så pass billigt här i Kina att man skulle kunna slänga dom efter en användning) Men då jag hade tid ikväll så kände jag att det var lika bra att få det gjort. När jag städade hittade jag mina IKEA ljus, dock har jag ingen tändare så jag gick och knackade på hos min granne, där jag blev kvar i drygt två timmar. Han var riktigt trevlig och undrade även om jag skulle med ut i helgen, lät väldigt intressant då jag ännu inte varit ut här i Kina. Vi skulle höras till helgen, så nu hoppas vi på lite utgång här.

(Oh yes btw, Grattis i efterskott lillebror, hittade massa spännande grejer åt dig på silkstreet, men det får du se först när jag kommer hem ^.~ )


The Chinese word of the day: Kläder 衣服 yīfu


IT'S MA BIRTHDAY


Oh yes it is. Nu kan jag inte längre säga att jag bara är 20, utan nu är jag faktiskt hela 21. Ett år plus ska alltså gjort mig visare, förståndigare och   .... eh saru? Känner mig inte som 21, är man gammal då eller? (förlåt Emelie ^^) jag hoppas då inte det, känner mig barnsligar än aldrig förr, planerade nämligen en trip till Happy Valley idag, en nöjespark, wee :) Ja hursomhelst även om det inte blev röjarparty idag har jag haft det riktigt trevligt. Blev bjuden på middag av Matilda, Patrica och Desire och jag fick välja ställe så vi åkte ut till silkstreet. Det är mycket trevligare att äta middag med kineser, man får prova så mycket nytt som man inte ens visste fanns.























Efter maten åkte vi tillbaka till skolan och medan Patricia och Matilda gick hem så följdes jag och Desire till West Gate. På vägen dit hittade vi en liten marknad, köpte mig ett par shorts då Matilda faktiskt lovat att om drygt 2 veckor ska det börja bli varmare (menar drygt 20-25 grader) hmm vi får se, ganska kallt just nu. I alla fall så var vårat mål nagelstudion, där vi spenderade drygt 2 timmar, tyckte väskorna var en för liten present för någon som fyller hela ojämna 21 så jag köpte ett par fina naglar till mig själv :) Fick dessutom 'beröm' för min bleka hy och höga näsa, räknar vi det som komplimanger i Sverige?











Förutom att ha haft födelsedag så har jag (och andra västerländska tjejer i min klass) blivit tillfrågade om vi skulle vilja vara 'modeller' på en bilmässa. Min första tanke var, hej jag är svensk och här står jag och visar upp min kropp i bikini. Okej nej tror inte det var bikini som gällde, men man skulle i alla fall presentera bilar eller nått liknande, plus är att man fick drygt 4000kr, betald resa och hotell. Visst låter det lite lockadnde, men känns fortfarande inte som det är min grej. Har då till imorgon på mig att fundera på det, ska först se om någon annan ska med, vill inte åka själv. Viss det kan vara en möjlighet, men tror inte precis jag har någon future innom modebranchen ^^ Men ja vi får se, det blir i så fall ons-sön i Hebei, kul.

The Chinese Word of the day: April 四月 sìyuè